Κέρκυρα

Εκδήλωση Μνήμης του Ολοκαυτώματος στην Κέρκυρα

Στις 27 Γενάρη, την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, η ομάδα της Κέρκυρας του περιοδικού μετά από την τοιχοκόλληση της αφίσας μας κατευθυνθήκαμε προς το Μνημείο του Ολοκαυτώματος της πόλης μας και πραγματοποιήσαμε μια μικρή τελετή για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος του νησιού αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.

Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που καλούμε τους συμπολίτες και τις συμπολίτισσες μας να τιμήσουμε μαζί τη μνήμη της αποδεκατισμένης εβραϊκής κοινότητας της Κέρκυρας καθώς δεν διοργανώνεται άλλη σχετική εκδήλωση από κανέναν φορέα. Δυστυχώς δεν έχουμε την αρμόζουσα ανταπόκρισή όσο κι αν φροντίζουμε να μην προβάλλουμε το πολιτικό μας στίγμα. Φαίνεται ότι για άλλους και άλλες η πολιτική θέση είναι πιο ισχυρή από την αξιοπρεπή στάση. Ίσως πάλι, η ίδια η πολιτική θέση είναι αυτή που τελικά οδηγεί στην περιφρόνηση των θυμάτων αλλά και των ζωντανών Εβραίων.

Εμείς, πάντως, προσπαθήσαμε με την σεμνή μας τελετή να σπάσουμε την προκατάληψη και τα στερεότυπα. Σχηματίσαμε ένα Άστρο του Δαβίδ αφού δεν υπάρχει κάποιο μόνιμο στο μνημείο, και εγγράψαμε σε αυτό 6 κόκκινα κεριά διαφορετικού μεγέθους και σχήματος. Κόκκινα για την ευγνωμοσύνη μας στον Κόκκινο Στρατό. Τα ίδια τα κεριά συμβολίζουν τα 6 εκατομμύρια των Εβραίων Θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Τις διαφορές στον πολιτισμό, στο βαθμό αφομοίωσης και στο μέγεθος των εβραϊκών πληθυσμών της Ευρώπης που χάθηκαν για πάντα. Το σύνολο των ηλικιών, των επαγγελμάτων και των τάξεων που αυτοί οι άνθρωποι ανήκαν.

Ενάντια σε Κάθε Αντισημιτισμό για να μην φτάσει ο άνθρωπος στο Άουσβιτς  ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!